Ősz van, ilyenkor sok betegem érkezik kicsit kipirult orral, szörtyögő hangokat kiadva légzés címszóval. A kérdésemre, hogy mi a probléma, csak lazán nyugtázzák: ja, semmi, csak megfáztam. A legtöbb ember, akinek feltettem a kérdést, hogy mi is az a megfázás, nem tudta a választ. Ez is egy szó, amit használunk valamilyen állapot jelölésére, de valójában sosem tisztáztuk, hogy mit értünk alatta.

Nézzük tehát, mi is az a megfázás.

1. Milyen vírus okozza?

A megfázást Rhinovírusok okozzák, van legalább 200 fajtájuk. De honnan jönnek ezek minden ősszel? vándorolnak, mint a madarak? valahol átvészelik a nyarat és ilyenkor jönnek vissza? mivel jönnek? a hidegggel utaznak, mint Mary Poppins a keleti széllel?


A helyzet sokkal egyszerűbb. A “rhino” szócska magyarul orrot jelent. Ezek a vírusok az orrunkban laknak. 0-24 órában, az év mind a 365 napján. A szervezetünk ugyanis rengeteg lakónak ad helyet: az orr-garatunk például a rhinovírusok sok-sok fajának és népes kolóniáiknak. Most is, ahogy ülsz és ezt olvasod, számos kis rhinovírus család osztódik és hal el éppen az orrodban, garatodban.

2. Mi köze a megfázásnak a hideghez?

Maga a megfázás elnevezés abból a népi megfigyelésből ered, hogy ha valaki fázik, akkor nagyobb eséllyel lesz beteg. Ami igaz is, és ennek oka van.
A szervezetünk igyekszik folyamatosan fenntartani egy egyensúlyi állapotot.

A szervezetünkben zajló biokémiai folyamatok és a sejtjeink működése is jó pár állandó paraméterhez kötött. Ezek közé tartozik a testhőmérsékletünk, a testünk különböző folyadékainak a pH-ja, vagy épp a szervezetünk folyadéktartalma. Ezek a paraméterek bizonyos határok között alkalmasak arra, hogy a sejtjeink vígan dolgozzanak és éljenek. Ha ezekből a határokból valami miatt kicsúszunk, akkor kezdődik odabent a sejtszintű háború: kémkedés, felderítés, csatározás, mozgósítás, halálozás, újratermelés.

Ha a testhőmérsékletünk az aktuális sejtfolyamatoknak megkívánt érték alá esik, akkor kezdünk fázni. Ezt érzékeljük is, mert a bőrünkben levő hidegérzékelő receptorok benyomják az agyunkban az “alarm” gombot és azt üzenik, hogy hőmérsékletet kell emelni plusz ruhával, kandallóval, forró tussal, bármivel. Ha ez nem történik meg, akkor a kihűlés elleni védekezés miatt a testünk elzárogatja a felszín alatt futó ereket: a bőrben és a nyálkahártyákban. Ha pedig a nyálkahártyákban nincs megfelelő vérkeringés, az immunrendszerünk sejtjei sem közlekednek arrafelé. Így az ott lakó vírusoknak több sem kell: nekiállnak ész nélkül rendetlenkedni és szaporodni.

 

3. Hogy jön ide a cseppfertőzés?

Mert igen, a megfázás kapcsán azt is tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed.

A cseppfertőzés konkrétan azt jelenti, amit a neve is sugall: valamilyen váladékon keresztül jut át egyik emberről a másikra. Ha valaki ugyanis megfázik, beteg lesz – ami, most már tudjuk, azt jelenti, hogy rhinovírusok lekezdenek szaporodni a nyálkahártyáján -, akkor a kis “rhinovírusgyerekek” a nyálkahártyáinak váladékában is megtalálhatóak lesznek (iiigen: orrváladék, nyál). Ezek pedig egy nagy lendületű tüsszentéssel, köhögéssel, és sajnos orrfújás után a kézmosás elmaradásával viszonylag könnyen utat találnak más emberek nyálkahártyáihoz is, és ha ott számukra megfelelő, lerobbant immunrendszerű közegbe kerülnek, újfent boldog szaporodásba kezdenek.

Mi is kell a fertőződéshez? Az új gazdatest immunológiailag meggyengült állapota (tápanyaghiány, dehidratáltság, stressz, egyéb betegség, esetleg nem megfelelő meleg öltözet, stb,) és/vagy megfelelő mennyiségű vírus. Ugyanis egyetlen vírustól még nem leszünk betegek. Még 10-től sem. Vírusa és gazdateste válogatja, hogy mennyi vírusnak kell bejutnia a szervezetbe ahhoz, hogy betegséget okozzon.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy egy jó immunológiai állapotban levő szervezetnek sokkal kisebb az esélye elkapni egy rhinovírust, mint egy rossz állapotú szervezetnek. És az is igaz, hogy egy gyéren lakott településen, ahol gyalog jár mindenki ügyeit intézni, nehezebb elkapni, mint egy zsúfolt metrón.

 

 

Azt már tudjuk, hogy mi okozza a megfázást, hogy mi a köze a hideghez és mit jelent, hogy cseppfertőzéssel is terjedhet.
Következő alkalommal megnézzük, milyen tünetei vannak a megfázásnak és mi van azok hátterében.