Hanyag tartás

Sokan sokféle dolgot értenek ez alatt a kifejezés alatt. Legjellemzőbb ez a tartás gyerek- és kamaszkorban. A kialakulásának oka, hogy a növekedés során a hirtelen nyúlási szakaszban az izmok ereje nem képes még követni a csontok nyúlását és az ízületeket összetartó szalagok lazulását, ami egyszerűen annyit jelent, hogy nincs elég izom, ami a gyereket egyenesen tartaná, ezért begörbül a háta, előreesik a feje, a végtagjai pedig csak lógnak a teste mellett. Ebben az életkorban ezért a legfontosabb a sportolás, a rendszeres mozgás, ami az izmok erősítésével segít rendezni a testtartást. Felnőttkorban egyrészt hasonlóképpen a sport hiánya idézi elő ezt a testtartást, amelyre még rásegít a 6-8- 10 órán át tartó ülőmunka.

Mi tartja fenn a hanyagtartást?

A gerinctartó izmok, a lapockazáróizmok, a hasizmok és a farizmok renyhesége és a mellizmok, fejbiccentő izmok és a csípőhorpasz izmok feszessége. Honnan tudja, hogy hanyagtartása van? Ha oldalról készül egy kép Önről, akkor ha húzna egy vonalat a külső hallójárattól a bokájáig, az nem lesz függőleges, a válla és a füle, a test súlyvonala elé kerül. Ha még mindig nem tudja elképzelni, nézze meg bármelyik kollégáját, aki állva nyomkodja a mobilját.

Mi a veszélye a hanyagtartásnak?

Életveszélyes állapotot nem okoz. Azonban ha ebben a helyzetben rögzülnek a csigolyák és egy idő után a váll és a nyak is, megnő a kockázata a porckorongsérv kialakulásának. Az előreesett fejtartás miatt a nyakizmok folyamatosan feszült állapotban vannak, ezért akadályozzák a fejbe menő keringést, ami migrént, fejfájást szédülést, fülzúgást okozhat. A renyhe hasizmok miatt nem támaszt a hasfal, ami a belső szervek normális működése számára egy szükséges állapot. Mivel a hasüregben nem csak a belek vannak, ezért nem csak a bélműködés látja kárát a gyenge hasnak, hanem a vérnyomás és a nyirokkeringés is, lévén, hogy ott fut a hasi aorta és a fő nyirokér is.

A nagyon görbült háttartás és az előreesett vállak befolyással vannak a tüdők működésére és ezen keresztül a szervezet oxigénellátottságára. Ugyanezek hatással lehetnek a szívműködésre is. A feszes, görcsös állapotú csípőhorpasz izmok állandó alhasi fájdalmat okozhatnak, amelynek az okát a fajdalom helye és típusa miatt belgyógyásznál, urológusnál és nőgyógyásznál fogja keresni, de senki nem fog találni semmit, a panaszai pedig nem fognak enyhülni. És mindez kikerülhető egy kis izomerősítéssel.

Mit választ?

[Fotó: pixabay]